LOGO RAJA BUAH PUKUL

LIAN PADUKAN - KING OF BUAH PUKUL.
Simple, Logic, Effective and Practical.


" SENJATA LAPAN, GAYANG LIMA TA' LIAN PADUKAN HILANG DI DUNIA."

http://www.lianpadukan.com/

Monday, March 15, 2010

NIKAH, KHAWIN, MAKAN

Salam,

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi atas perkara-perkara yang berlaku minggu lepas. Semuanya berjalan lancar seperti dirancang dengan teratur sekali. Agak sibuk jadual pada minggu lepas ini yang saya nak kongsikan pada pembaca sekalian. Bermula dengan nikah 1, makan, nikah lagi, makan, bergambar, makan dan lawatan gelangang dan makan lagi.

Kami bertolak pukul 930 . Majlis pernikahan anak perempuan bongsu Pak Raja Ali ( Guru Utama - Gayang Lima ), Raja Nur Azah Bte Raja Ali dengan pasanganya Anuar bin Mustafa Kamal.
Kami ikut jalan highway dalam dari Semabok ke Muar hingga ke batupahat. Saya memang dah lama tak ke rumah Pak Raja dan Cikgu boy pun dah lama tak ke Semerah. Lepas Bakri kita dah mula lalu banyak tempat dengan nama parit - parit sulong, parit lubok, parit simin macam2 lagi. Janji dengan Ayahanda dan cikgu Din Gondrong pukul 1130 pagi so drive agak laju juga. Sebab belum sarapan, kita cari tempat boleh rehat dan makan dulu. Akhirnya kita berhenti juga rehat di suatu tempat nama sarang buaya. Kebetulan bila duduk di situ namapak pula ada tugu kecil buaya di tepi kedai. Mungkin tempat ini ada sejarah buaya kot. Ingatkan nak makan roti canai tapi tak ada, cuma nasi campur dan mee rebus. Jadi apa lagi, mee rebuslah. Memang sedap betul mee rebus sarang buaya ni.

Tak sampai beberapa kilometer dah nampak signboard nama Semerah, pasar besar semerah. Rasanya macam dah sampai tapi sebab rombongan JB tak sampai lagi dan jauh lagi kita lajak terus ke pekan batu pahat. Bila tengok pada odometer tak lah jauh sangat dari semabok ke semerah lebih kurang 100km je. Kita pusing2 di pekan batupahat sementara menunggu ayahanda. Sebab takut lapar dan lambat lagi makan saya, cikgu Boy dan anak saya makan nasi pula. Macam biasa, saya cari assam pedas ikan pari dulu.

Jam 130 kita dapat berkumpul dan terus bergerak ke Masjid Parit Lubok. Cikgu Misai dan family pun turut sampai serentak di Masjid tersebut. Pengantin lelaki dan rombongan dah sampai dulu. Pak Raja Ali pun dah sampai dan duduk bersama kadi dan saksi2 lain.
Nampak riak muka PAk Raja Ali gembira dan berseri bila namapak ayahanda Hj Hasyim datang. Lamtas terus dimintanya jadi saksi majlis nikah tersebut. Pengantin lelaki lafaz sekali sahaja untuk menjadikan beliau suami kepada Raja Nur Azah Bt Raja Ali.



Majlis bersurai jam 3pm dan terus hujan turun di masjid parit lubok. Nampaknya 2 kali nikah, 2 kali hujan rahmat turun memberkati majlis. Kami semua kemudian pergi ke rumah Pak Raja Ali untuk jamuan makan. Makan lagi......
Rombongan Pak RAja Ali hanya keluarganya dan kami sahaja. Itulah yang membezakan antara ayahanda Hj Hasyim dengan yang lain-lain tuutuut……(lu fikirlah sendiri), hubungan kekeluargaan yang terjalin antara mereka berdua dan keluarga Pak Raja Ali sungguh istimewa.




Selepas makan kami sempat bergambar dengan Pak Raja dan Mak Raja. Dah selesai, kami berangkat ke pekan batu pahat semula untuk makan satay perut. Yahoo…memang di tunggu-tunggu.




Kami di bawa oleh ayahanda ke restoran Jeng Kuan di pekan batu pahat. Istimewa menunya satay perut. Yang lain tu adalah mee, rojak, nasi ayam tapi tumpuan saya yang utama pada satay perut. Ini bukan perut babat tapi usus lembu. Syok….lembut, manis dan kuahnya pun sedap. Kena pergi lagi ni….

Jam 7 petang kami pulang ke Semabok balik, saing dengan cikgu Misai. Mereka stay di Bandar Melaka ( cuti sekolah ). Ayahanda dan Cikgu Din balik ke JB.

Kebetulan malam ni jam 930pm , cikgu Boy ada kelas di gelanggang beliau di Semabok. Jadi Saya dan Cikgu Din Misai pun dating melawat dan berkenalan dengan ahli-ahli LP Semabok. Memang budak2 Melaka best, friendly dan sporting. Malam tu Cikgu Din ada beri kata2 semangat dan tunjuk ajar sedikit.



Saya juga tak lepaskan peluang beri satu-dua buah tangan pada mereka. Tak tahan lah…..mula-mula nak tengok tapi gian pulak nak bermain. Bila Cikgu Boy suruh mereka tanya, mereka tak nak pulak tanya ( mungkin segan kot ) jadi kita pun meng-offer-kan diri......hahaha. Cikgu Boy berjaya mengadakan gelanggangnya sendiri, ada muridnya sendiri dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan lagi gelanggang beliau dan menaikkan nama LIAN PADUKAN.
Tahniah untuk Cikgu Boy.

Akhir kata saya ucapkan terimakasih pada Ayahanda guru Hj Hasyim dan Cikgu Ain kerana beri kami peluang untuk bersama-sama beliau menghadiri majlis pernikahan anak Pak Raja. Majlis nikah ini lebih penting dan besar ertinya untuk Pak Raja Ali berbanding majlis kendurinya, Ahad. ( untuk mereka-mereka yang faham sahaja. Dekat tak semesti rapat, dekat tak semesti dapat .

Terimakasih untuk Cikgu Misai and family, Cikgu Din gondrong and family, dan Cikgu Boy dan Harith.

“ We have fun, happy and enjoyable day in Batu Pahat….”

Wednesday, March 3, 2010

LIAN PADUKAN TAPAK 100


27 Febuari 2010, 13 RAbiulawal 1431

Alhamdulillah Syukur, Selesai sudah Kursus LIAN SINGKIR - TAPAK 100 yang telah diadakan di studio Lian Padukan Martial Arts Academy (LPMAA). Memang seronok, gembira dan rata-rata semua peserta dan ayahanda guru utama juga turut merasakan satu atmosphera yang luarbiasa.

Kami bangga dan bersyukur kehadrat Allah s.w.t. kerana ini adalah perjumpaan dan perkumpulan cikgu-cikgu Lian Padukan ( cikgu-cikgu berbaju putik - "The Khatam People" ) dari beberapa negeri. Ini semua atas daya usaha dari "team" yang baru menerajui LPMAA bersama Ayahanda Guru Hj Mohammed Hasyim sejak tahun 2008. Team yang baru ini dapat kumpulkan semua cikgu-cikgu lama bersatu kembali. Walaupun ribut taufan , gegaran perut bumi, tsunami setinggi bukit melanda tetap LIAN PADUKAN TA' HILANG DI DUNIA.

GAYANG LIMA SENJATA LAPAN, LAWAN TETAP LAWAN
PAT PAT SIKU LIPAT, PATAH TUMBUH HILANG BERGANTI

Sebenarnya dengan berlakunya cabaran-cabaran sebelum ini ada HIKMAH dan RAHMAT dari ALLAH s.w.t. , ianya hanya menguatkan lagi Lian Padukan, ia menyatupadukan Lian Padukan ia mengembangkan lagi Lian Padukan....Sekarang jalan sudah terbuka luas, terang dan sudah tidak terikat dan tertambat lagi...Roda sudah berputar ke atas...

LIAN PADUKAN IALAH HJ MOHAMMED HASYIM.

Seramai 19 orang cikgu telah menghadiri kursus ini yang diadakan setiap 2 tahun sekali. Ini adalah kursus Lian Tapak 100 siri ke-2.

12 orang cikgu adalah yang baru khatam tahun lepas 2009, dan yang lain adalah cikgu-cikgu senior yang turut serta bersama menjayakan kursus tersebut. Kursus ini juga telah menyatupadukan saudara (cikgu) se perkhataman saya yang telah lama menghilang, kini muncul kembali, Cikgu Raziman. Lagipun bukan selalu dapat berjumpa Ayahanda Guru Utama Hj Mohammed Hasyim Hj Salleh ini yang datang dari Johor Bahru. Jadi peluang kursus ini dijadikan peluang untuk melepaskan rindu dan di samping dapat memperbaiki dan memantapkan lagi permainan Lian Singkir ini.



Untuk makluman kursus Lian Singkir - Tapak 100 ini hanya di khususkan untuk cikgu-cikgu sahaja.
Dahulu permainan Lian Singkir ini dikenali atau mempunyai nama seperti Tikam Seladang atau Buah Seminggu atau Makam 7 atau pukulan 7 hari. Nama Tapak 100 adalah "trademark" nama yang di berikan oleh ayahanda guru Hj Mohammed Hasyim Hj Salleh untuk permainan Lian Singkir ini, kerana ia digayakan dalam 100 tapak. Ia adalah ciptaan yang terbaik dari Ayahanda Guru Hj Mohammed Hasyim Hj Salleh. ( In other words, He is the owner and the founder of the 100 Steps or Tapak 100 of Lian Padukan ).
Lian Singkir Tapak 100 ini adalah Lian yang terakhir dan tertinggi dalam Sialt Lian Padukan. Kata ayahanda guru, ini adalah lian yang tertinggi permainan nya. "It is the best Lian." Dan ayahanda guru sudah tunjukkan dalam kursus ini cara pakai dan applikasinya. Oleh itu rugilah mereka-mereka yang tidak dapat hadir. Hanya yang berhajat sahaja dapat....."Man Jadda Wa Jadda" - Siapa yang berhajat dia akan dapat!

Kalau nak mengajar mestilah ikut peringkat, takkan nak beri semua sekaligus ataupun hanya ajar yang terbaik sahaja pada ahli-ahli kita. Itupun tak boleh juga. Guna nya peringkat2 Lian adalah untuk memahirkan individu itu sendiri. Bila dah cekap dan mahir barulah kita ajarkan yang special. Tapi awal2 dah ajar yang Lian yang tertinggi pun tak guna juga. Tangan dan kaki nya akan kaku dan tak dapat faham pun.

Yang dah Khatam, kalau dah belajar tak semestinya faham dan dapat.
Yang tak Khatam, apatah lagi kalau cuba-cuba buat.....
Yang Mencuri,....nakkan dapat, berkat pun jauh sekali.
Memang boleh belajar melalui video atau you tube tapi setakat itu je lah...walauapa pun mestilah berguru....carilah guru-guru yang mursyid bukan....b%$-@&$^ Nak belajar tapi nak free, nak belajar tapi fitnah orang, nak belajar tapi dengki kat orang, nak belajar tapi khianat orang, nak belajar tapi buruk-burukan orang........????

Rombongan yang terbesar kali ini adalah dari Johor seramai 9 orang cikgu yang diketuai oleh Cikgu Din Gondrong selaku Pengerusi Lian Padukan Johor ( abang Long JB ). Meraka bertolak dengan 2 kereta pada malam sabtu jam 9 malam. Saya di fahamkan salah satu kereta telah rosak di lebuhraya ( 5km ke hentian seremban ). Nasib baik tak serius cuma peronda PLUS tarik kereta tersebut sampai ke seremban. Meraka sampai jam 3 pagi sabtu. Memang cabaran untuk mereka sampai ke sini.



Ayahanda guru pula isteri beliau ( cikgu juga )pun tidak sihat pada hari tersebut tapi semangat Cikgu Ain ini memang kuat, beliau tetap datang menyokong kursus ini. Sebelum bertolak juga, kereta ayahanda ada masalah enjine, tapi nasib baik dapat di atasai dengan segera dan dapat beliau sampai pada awal pagi Sabtu bersaing dengan cikgu-cikgu dari Johor.

Kursus di mulakan oleh pengerusi majlis Cikgu Giant dan diikuti dengan doa selamat dari Pengerusi Kuala Lumpur, Cikgu Din Misai ( abang Long KL ).

Sesi pagi di tumpukan mempelajari langkah Tapak 100. Alhamdulillah Cikgu-cikgu baru ni cepat pick-up untuk buat Lian. Masing-masing cuba menghafal dan kosentrasi langkah/ steps tapak100 ini.

Jam 2pm majlis berehat untuk makan tenghari. Jamuan di buat di rumah Cikgu Giant. Peserta dijamukan dengan asam pedas ikan duri dan lauk lemak ikan masin nenas.

Sesi petang disambung pula dengan applikasi buah dan penggunaan Lian Singkir ini. Cikgu-cikgu lama ( cikgu Boy, Cikgu Giant ) dijadikan sparing partner oleh ayahanda guru untuk memahamkan cikgu-cikgu baru. Kemudian masing-masing ambil rakan sendiri dan cuba buat latihan.
Bagi cikgu-cikgu senior kami banyak berbincnag dan bertanya dengan cikgu Din Gondrong. Kata ayahanda guru, cikgu Din Gondrong ini adalah murid beliau yang pertama khatam. Beliau juga ada banyak belajar denga cikgu2 buah pukul pada zaman beliau, akhirnya beliau khatam bersama Ayahanda guru Hj Hasyim. Cikgu Din umpama library @ kamus buah pukul. Banyak nama-nama buah keluar seperti beruk berayun, cepu, kipas senandung, kumai, lawi ayam, racik, sspring dendam dan lain-lain. Memang best bersama cikgu Din G.

Ayahanda guru utama pula menunjukkkan pertambahan pada Lian Singkir ini. Beliau sentiasa cuba menambah dan menambahbaik lagi Lian Singkir ini. Yang seronok, ayahanda telah menghadiahkan kami buah baru bernama " Buah Asmara ". Jangan ketawa..memang best buah ni. Banyak persoalan dan pertanyaan di ajukan pada ayahanda guru utama dan beliau dapat menjawab dan memahamkan kami lagi ( di campur dengan aplikasi...).

Majlis tamat jam 7 malam. Memandangkan semalam adalah Hari Maulidur Rasul, pihak tuan rumah ( cikgu Hisham ) telah mengadakan satu majlis doa selamat, tahlil dan yasin untuk arwah guru-guru dan studio Lian Padukan MArtial Arts Academy. Bulan Febuari ini genap setahun LPMAA beroperasi dalam studionya sendiri. Akhir kami telah sama-sama berselawatkeatas junjungan Rasullulah sempena Maulidur Rasul. Kami di hidangkan dengan beryani daging dan ayam mask merah. Makan malan di taja sebahagian oleh Saudara Johan dari gelanggang Kapar, Cikgu Azhar. Setelah selesai, kami telah mengadakan mini mesyuarat Lian Padukan Malaysia demi halatuju Lian Padukan pada tahun ini dan tahun2 akan datang. Kali ni mesyuarat ini melibatkan kehadiran dari semua negeri dan idea2 cikgu-cikgu baru.

Kesimpulannya, semua cikgu-cikgu telah berikan komitmen dan sokongan yang baik pada kursus Tapak100 ini. Semua terlibat puas dan gembira dengan kursus dan perjumpaan kali ini. InsyaAllah kita bertemu kembali.

Terimakasih kepada Cikgu Ain, Cikgu Din Misai, Cikgu Azhar- Kapar, Klang, Cikgu Wana, Cikgu Aimi - Terengganu, Cikgu Kamal -Muazam, Pahang, Cikgu Boy - Melaka kerana hadir dan menjayakan program ini.